Start sessie Chemo + radiotherapie

Gisteren is mama gestart met haar Chemokuur. Broertje was taxi van dienst en vergezelde haar gisteren. Die dag werd enorm veel uitleg gegeven, is de sociale dienst langsgegaan, de diëtiste, enz…

Vandaag en morgen is het mijn beurt om mama te vergezellen.
Deze morgen om 07u stipt ben ik haar gaan ophalen voor de radiotherapie in AZ Groeninge te Kortrijk.
De organisatie is super, je krijgt een pasje waarmee je ondergronds kan parkeren tot aan de ingang, je hoeft niet buiten te lopen, enz.

We mochten plaats nemen in de gele stoeltjes. Wijzelf waren de eerste, maar de gang kwam al gauw voller en voller.

Er staat een tafel waar een puzzel op ligt, dat was fijn om te zien hoe af en toe iemand een stukje van de puzzel correct legde.

Maar bovenal, iedereen zegt goedemorgen tegen elkaar. De gang zit vol patiënten en het lijkt wel of kanker mensen samen brengt of mensen vriendelijker maakt.

Een soort van verzwegen verbondenheid, elkaar een hart onder de riem willen stoppen, blikken van begrip zo van “ik weet wat je doormaakt, ik moet hier ook door”.

Treffend om te zien. Iedereen maakt hetzelfde mee en moet doorbijten, hoe moeilijk het ook mag zijn, elk op zijn of haar manier.

Er liggen brochures en folders en ik kan sinds deze mogen beamen dat de koffieautomaat erg lekkere cappuccino’s levert. Hmmmm

De tijd staat er ook een stukje stil, want daar wordt er niet gehaast gelopen, of zit er geen druk achter de bezoekers. Elk komt voor een stukje stralen die hen troost of hopelijk verlenging of genezing bieden. Elk van hen hoopt dat die tumor keihard aangevallen en gesloopt zal worden. Je leeft ook letterlijk mee met iedereen die er zit. Niet alleen met de patiënten, maar ook met hun familieleden. Want kanker heb je nooit alleen. Uiteraard is het voor de patiënt het ergste, maar toch.

Na de radiotherapie reden we meteen door naar het ziekenhuis in Izegem voor de chemotherapie. Gisteren hadden ze een “poortje” geplaatst in mama haar arm, maar dat was helaas niet meer bruikbaar.

Er moest dus opnieuw geprikt worden, maar ze heeft jammer genoeg slechte aders. Na 4 keer prikken is het dan toch gelukt en kon gestart worden. Ze dienen continue vocht toe, dan kwam een zakje tegen de misselijkheid en dan ook de effectieve chemo.

Er kwam tevens nog iemand langs die vrijwilligerswerk doet, Marijke (zo heet ze) komt bevragen of alles goed loopt, of we vragen hebben, of alles naar wens is of zaken beter kunnen.

Opnieuw iedereen om het vriendelijkst.

Mama is voorlopig nog niet misselijk en heeft deze middag goed gegeten en ik duim dat het zo lang mogelijk zo mag blijven gaan.

We zijn vertrokken voor 33 dagen radiotherapie met uitzondering van het weekend, dus voorlopig tot en met 02 juli staat onze agenda vast.
Idem voor de chemo om de 22dagen.

We gaan er ten volle voor! Ik ben haar grootste supporter 🙂

IMG_3054IMG_3050IMG_3047

 

6 reacties op ‘Start sessie Chemo + radiotherapie

  1. Heel fijn dat jullie daar zo attent ontvangen worden. Waar ik behandeld ben (Sint-Lucas in Gent) was dat ook zo, het deed me altijd enorm veel deugd, de warmte en het respect waarmee ik bejegend werd. Het voelde als een warme deken. Ik denk dat deze benadering óók belangrijk is in de behandeling.
    En ik hoorde van een vriendin dat het niet overal zo is. Dus ja, count your blessings.
    Ik werd enorm omringd en gesteund door mijn gezin, en familie en vrienden, en denk daar graag aan terug. Wat een steun.
    Beste mama Christine: ik wens jou heel veel moed en sterkte toe, geniet van de warmte en liefde die je krijgt. En ik duim mee met iedereen op een goede afloop. Veel sterkte!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s