Radiotherapie, het einde. Jihaaaa!

Jawel, vandaag is de laatste dag dat mama Radiotherapie krijgt.

33 dagen na elkaar (met uitzondering van feestdagen en weekends)  werd mama haar tumor bestraald.

Voor degenen die niet zo goed weten wat radiotherapie is:

Radiotherapie is een behandeling met radioactieve of ioniserende stralen die tot doel heeft de kwaadaardige cellen (kanker) te vernietigen. Bestraling van kanker gebeurt meestal uitwendig met daarvoor geschikte apparatuur (lineaire versnellers) of inwendig door radioactieve bronnen in het lichaam te brengen.

Bij mama werd deze therapie gecombineerd met chemotherapie. De artsen zeggen dat de bestraling de chemo nog versterkt dan.

Hoe verloopt deze behandeling?

Fase 1: eerst wordt de behandelingszone heel nauwkeurig afgebakend. Met tattoos als het ware. Zo ziet het er toch uit en als ik me niet vergis zei mama dat bepaalde stipjes effectief tattoos zijn en dus zullen blijven staan.

Fase 2: de radiotherapeut, bijgestaan door een fysicus en een dosimetrist, berekent de nodige stralingsdosis en plant de sessies.

Fase 3: de behandeling wordt toegediend. Deze behandeling wordt over verschillende sessies gespreid.

Radiotherapie doodt kankercellen in het behandelingsgebied. Daarbij kunnen echter ook gezonde cellen worden beschadigd, de hoeveelheid schade aan gezonde cellen hangt af van het lichaamsdeel dat behandeld wordt, van de totale stralingsdosis en van de wijze waarop die gegeven wordt.

Het is de schade aan de gezonde cellen die de bijwerkingen veroorzaakt. De meeste bijwerkingen beginnen een paar weken (de tweede of derde week) na het opstarten van de radiotherapie en verdwijnen enkele weken nadat deze afgelopen is.

Zo ook bij mama die erg veel moeite kreeg/heeft met slikken. Soms leek het of er steentjes in het water zaten of in de koffie als ik ze zag drinken.

Andere momenten ging het wonderbaarlijk vlot en viel dat goed mee. Alles stond of viel met “het moment”.

Voor de bijwerkingen werden wel medicijnen gegeven, maar het is voor die mensen ook allemaal geen exacte wetenschap.

De volledige behandeling eist veel van de patiënt, zowel op fysiek als op emotioneel vlak.

De verpleegkundigen in AZ Groeninge te Kortrijk krijgen van ons echter allemaal 10/10. Zowel naar opvolging, bezorgdheid als vriendelijkheid.

En mama die krijgt 11/10 voor dapperheid!

Gisteren voelde ze zich niet zo lekker. Telkens als ze chemo kreeg, dan is de stoelgang even lastig. Ik wens haar dus veel kak vandaag 😉

Maar dat de radiotherapie achter de rug is, dat is alvast een last minder.

 

8 reacties op ‘Radiotherapie, het einde. Jihaaaa!

 1. Herkenbaar. Door de bestraling van een ruggenwervel liep ook mijn slokdarm schade op, en na een tijd was eten soms een erg pijnlijke zaak. En soms ook weer niet. Vreemd was dat. Veel puddingskes gegeten, ik word nog altijd wat misselijk als ik aan puddingskes denk. Het rare is dat ik nu nog altijd (na anderhalf jaar) bij sommige dingen die ik eet, pijn heb aan die slokdarm.

  Like

  1. Naar het schijnt kan dat wel erg lang blijven hangen die pijn en nawerkingen. Dat je geen puddingskes meer kan zien, ik kan er me iets bij voorstellen dat je er een afkeer van hebt nu. courage!

   Like

  1. Geeft een goed gevoel hè, die chauffeurs. Ik had er zo ook tijdens mijn 5 weken bestraling, ik noemde ze “mijn posse”, en ik ben ze eeuwig dankbaar.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s